Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Primariile de la tara trebuie sa fie mai transparente: Judetul Satu-Mare
Ma 02 nov 2010 14:54:35 +0200


Asociatia Birourilor de Consiliere pentru Cetateni
Asociatia Birourilor de Consiliere pentru Cetateni a prezentat un studiu
Luni, 1 noiembrie, Sala de Festivitati a Primariei ...

Asociatia Birourilor de Consiliere pentru Cetateni a prezentat un studiu
Luni, 1 noiembrie, Sala de Festivitati a Primariei din Negresti-Oas a gazduit masa rotunda “Transparenta si buna guvernare in Romania Rurala“.
Manifestarea a fost organizata de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (AMBCC), Fundatia pentru Initiativa in Dezvoltarea Economico-Sociala (FIDES) din Negresti-Oas si Biroul local de Consiliere pentru Cetateni.
La aceasta masa rotunda au participat: Ioan Tanase, director adjunct al AMBCC, Monica Dumitrescu, Viorica Lohan, Lucia Homorozean, Ana Stancu din partea BCC din Negresti-Oas in calitate de gazda, Oana Purdea, Maria Pop, Geana Codreanu, Paula Fedorca, Cezar Stancu, Radu Grigoras, Cristian Cicio si Ioana Cosma.
Accesul cetatenilor
la informatii
nu trebuie ingradit
Asa cum s-a afirmat in cadrul intalnirii: “Prin acest eveniment, Fundatia pentru Initiativa în Dezvoltarea Economico Sociala – FIDES si Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni – ANBCC isi propun sa aduca în atentia participantilor gradul de implementare a legislatiei în domeniul transparentei la nivelul comunelor din regiunea nord-vest (judetele Satu Mare, Maramures, Salaj, Bihor, Bistrita si Cluj), dar si la nivelul României în general. Plecând de la rezultatele monitorizarii desfasurate de ANBCC la nivel national, dar si de la premisa ca activitatile derulate de catre organizatiile partenere în comunele selectate constituie cazuri de bune practici, ne dorim sa creasca, cu ocazia acestui eveniment, contextul favorabil preluarii rezultatelor de succes si de catre alte institutii din mediul rural si nu numai.
Considerând ca unul dintre principiile de baza ale unei societati transparente îl constituie dialogul dintre institutii si societatea civila ne dorim sa facilitam comunicarea dintre reprezentantii autoritatilor administratiei publice locale si judetene si reprezentantii societatii civile”.
Au fost prezentate de catre Ioan Tanase, Oana Purdea si Maria Pop, aspecte privind aplicarea legislatiei în domeniul transparentei decizionale, fie în exercitarea drepturilor consacrate prin Legile 544/2001 si 52/2003. Dezbaterile s-au purtat in sensul conturarii unor posibilitati de optimizare a transpunerii practice a legislatiei privind transparenta decizionala.
Din materialele prezentate ca sinteze a observatiilor si monitorizarilor realizate in 8 centre din tara, rezulta ca au fost transmise chestionare catre cele peste 2.800 de primarii rurale din Romania, din care doar 37% au raspuns in timp util la intrebarile adresate.
Cetatenii nu-si cunosc
drepturile in raport
cu autoritatile
S-a dovedit faptul ca majoritatea cetatenilor nu-si cunosc drepturile pe care le au in raporturile cu autoritatea publica locala, dar nici nu s-au dovedit foarte interesati de a le cunoaste in amanunt. In o serie de primarii lipseste democratia si transparenta. Au fost prezentate unitati administrativ teritoriale din Romania in care primarii au limitat numarul persoanelor care pot asista la sedintele de consiliu local, sedintele se tin inainte de ora anuntata pentru a deruta eventualele persoane interesate a asista la dezbateri, iar in unele comune s-a spus ca sedintele nu sunt publice. S-a mentionat faptul ca autoritatile publice locale trebuie sa caute canalele de comunicare a informatiilor catre comunitatile locale.
Contrar asteptarilor, la aceasta masa rotunda n-au dat curs invitatiei primarii din zona, tocmai cei care ar fi putut da unele lamuriri referitoare la lipsa de transparenta sau canalele de comunicare a informatiilor de interes public. Au participat in schimb doua persoane din Stramtura – Maramures, una din cele opt localitati din tara incluse in program. Au fost prezentate cateva progrese inregistrate ca urmare a implementarii proiectului. Participantii, dar mai ales persoanele implicate in realizarea studiului au promis ca vor transmite la toate primariile rezultatele documentarilor.


Sursa: informatia-zilei.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti