Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

La exercitiile de lupta de la Martinesti au participat militari din 4 state: Judetul Satu Mare
Vi 29 aug 2008 12:23:49 +0300


Martinesti: Judetul Satu Mare
Judetul Satu Mare: Aplicația a fost susținută de Batalionul Multinațional de Geniu “Tisa”, cu implicarea militarilor români

Aplicația a fost susținută de Batalionul Multinațional de Geniu “Tisa”, cu implicarea militarilor români


Aplicația a fost susținută de Batalionul Multinațional de Geniu “Tisa”, cu implicarea militarilor români
De-a lungul a mai multe zile, mai exact în perioada 25-28 august, zona loca-lităților Satu Mare-Mărti-nești a găzduit exercițiul denumit generic: “Blonde Avalanche ROU 08”, cu participarea unor militari din România, Slovacia, Ucraina și Ungaria.

Aplicația militară a fost susținută de Batalionul Multi-național de Geniu “Tisa”, cu implicarea militarilor români.

Oficialități locale invitate la exercițiu

Înainte ca exercițiile militare să fi fost încheiate, joi, a avut loc pe malul drept al râului Someș, în zona fostei localități Cucu - “Ziua vizitatorilor”.
La acest eveniment mai rar întâlnit pe meleagurile sătmă-rene, alături de ofițeri din țările menționate mai sus și de militari enumerăm prezența subpre-fectului Octavian Lazin, a primarului de Satu Mare - Iuliu Ilyes, a comandanților unităților militare implicate în exercițiu - Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) - col. Gheorghe Stâmb, a Inspectoratului Județean de Jandarmi - col. Gheorghe Avram; comisar de poliție Florentin Vlad, comisar Vasile Maxim - inspectorul șef al Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, Cornel Merce - directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare, primarul de Odoreu - Dumitru Dorel Pop, consilieri locali, alți invitați.
Deschiderea prezentării atelierelor de lucru a fost făcută de gen.lt. dr. Mihai Orzeață - locțiitorul șefului statului major general al armatei, președintele inițiativei “Tisa”. Demonstrația a fost prefațată de intonarea imnurilor țărilor participante la aplicație. S-a predat apoi “Cartea de onoare a balationului” partenerilor slovaci.
Scopul exercițiului demons-trativ a fost prezentarea capabi-lității modulului românesc și a modului real de gestionare în cooperare cu alte structuri a unei situații de criză provocată de inundații pe teritoriul României.

Punerea în valoare a tehnicii de geniu

În cadrul exercițiului de-monstrativ de ieri au fost prezentate 7 ateliere care au pus în evidență modalitățile de acți-une pentru executarea activi-tăților specifice. Participanții au avut posi-bilitatea să vadă și să cunoască o parte din tehnica de geniu existentă în dotarea Modulului românesc - destinată trecerii peste cursuri de apă, construcții de drumuri, evacuare și cons-trucții de poduri. Patru bărci cu motor au traversat de mai multe ori râul Someș simulând salvarea sinistraților aflați pe malul strâng, unii chiar accidentați, fiind preluați de echipe ale Cruci Roșii din Satu Mare, coorodonate de Rodica Borlan și apoi duși în spațiile amenajate special pentru primirea și cazarea sinistraților.

Demonstrație de traversare a unui pod cu mașini militare

A fost făcută demonstrație de traverasare cu mașini militare a unui pod de pontoane construit peste râu într-o zonă unde apa avea adâncime peste doi metri. Asigurarea podului de pontoane a fost făcută prin folosirea unei șalupe de tipul ST 140 și a alteia ST 270. Asistența a avut posibi-litatea să vadă modul de cons-truire a unui pod fix folosind tehnica de geniu din dotarea batalionului. Pe fluxul de cons-truire a podului fix a fost am-plasată o macara AMT de 12,5 tone, care a fost folosită pentru construirea celei de a doua deschideri fiind utilizate 4 grinzi și 4 podini principale. Ca o curiozitate probabil a fost prezentată o stație mobilă de asigurare a apei potabile cu instalație de purificare a acesteia. Următorul atelier prezentat a fost tabăra în care au fost primiți și cazați sinistrații din cadrul exercițiului. Acolo s-a evidențiat cooperarea cu reprezentanții Crucii Roșii, cu cei ai ISU și ai IJJ, fiind amenajate spații de cazare, de preparare și servire a hranei, grupuri sanitare, punct de triaj medical ș.a. Din programul exercițiului n-a lipsit nici acțiunea de transportare la tabără cu elicopterul a sinistraților din zonele învecinate și apoi primirea acestora de către personalul însărcinat cu această activitate. Pe o parte a digului a fost simulată intervenția de a consolidare cu saci cu nisip a cursului de apă împotriva viiturii, materialele de construcție și sacii cu nisip fiind aduși și descărcați direct din elicopterul care nici n-a luat contact cu solul.
De la înființarea sa în 1 februarie 2002 și până acum Batalionul 52 de Geniu “Tisa”, ca unitate de inițiativă regională, a participat cu militari desemnați sau cu întreg efectivul Modulului Românesc al Batalionului Multinațional de Geniu, la 20 de misiuni pe teritoriul statelor partenere sau în țară, cu participarea partenerilor din inițiativa conferințelor de planificare a diferitelor exerciții precum și la exercițiile propriu-zise. Exerciții au fost organizate în garnizoane din cele patru țări semnatare ale acordurilor inițiativei regionale după cum urmează: în Ungaria în anul 2003, la Vințu de Jos - România în anul 2004, în Slovacia în 2005, în Ucraina în 2006 și în Ungaria în 2007. Următoarea aplicație va avea loc anul viitor în Slovacia, iar peste patru ani va fi găzduită iar de România.


Sursa : Informatia-zilei


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Martinesti: Judetul Satu Mare
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti