Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Bere mai scumpa - Intern
Ma 22 ian 2008 13:34:17 +0200


Bere mai scumpa - Intern
Intern - Fabricile mici de bere au inregistrat in 2007 scaderi ale productiei

Pretul berii va creste anul acesta cu circa 30%, a anuntat patronatul fabricilor independente. Acestia si-au motivat decizia prin cresterea preturilor la hamei si malt, principalele materii prime din care se fabrica berea.

Materia prima, tot mai scumpa


Noile preturi ii vor determina pe romani sa o lase mai incet cu berea
Dublarea pretului la hamei in 2007 fata de anul anterior si cresterea de 7-8 ori a pretului la malt va genera, in acest an, o crestere cu circa 30% a pretului berii, a declarat directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania (PSIPBR), Vifor Versescu. „In recolta din 2006, pretul hameiului a fost de 270 de euro pe tona, iar in 2007 a ajuns la 560-630 de euro. In ceea ce priveste pretul maltului, acesta era in 2006 de 107 euro/kg, iar in productia din 2007 ajunge chiar la 1.000 de euro/kg. Totodata, preturile la materia prima vor creste in continuare, pentru ca este o criza la nivel mondial, fapt ce va genera scumpirea berii. De exemplu, o bere care costa in prezent un leu va ajunge la 1,3 lei anul acesta“, a spus Versescu.

Productie in scadere

Seful PSIPBR a mai precizat ca productia de bere in cadrul companiilor membre ale Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania a scazut in 2007 cu circa 3-4% fata de 2006, ajungind la 1,35 de milioane de hectolitri. „Scaderea a fost cauzata de aparitia berii bulgaresti pe piata romaneasca. Aceasta a atacat in special piata din sudul Romaniei, apoi a ajuns in Ardeal, Sibiu si Suceava. In primele 7 luni din 2007, acest produs a intrat in tara fara plata accizelor si prin urmare s-a vindut cu un pret mai mic, afectind fabricile din sud, care si-au scazut productia cu 20-30%. In aceste conditii, in primele 6 luni ale anului 2007 au intrat in Romania 100.000 de hectolitri de bere bulgareasca, o mare parte fiind bere Boliarka, ce si-a indreptat spre Romania 6% din productia totala“, a mai spus Vifor Versescu. Printre alte cauze ale scaderii productiei de bere se numara faptul ca societatile independente producatoare de bere din Romania pot penetra mai greu hipermarketurile.

Fabrici mici

Directorul Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania a mai precizat ca societati ca Martens, Azuga si Albrau au inregistrat cresteri ale productiei intre 15-20% datorita prezentei pe piete de desfacere mai avantajoase. Per total, piata berii din Romania s-a ridicat anul trecut la 20,6 milioane hectolitri, in crestere cu 17,7% fata de 17,5 milioane hectolitri de bere inregistrati in 2006. „In 2008 estimam o crestere a productiei de bere, avind in vedere investitia de la Sebes a companiei Romaqua, ce va aduce inca un milion de hectolitri de bere, si marirea capacitatii de productie a Bere Mures de la 1,4 milioane hectolitri in 2007 pina la 2 milioane hectolitri in 2008“, a adaugat Versescu, acesta sustinind ca in prezent PSIPBR cuprinde 15 societati independente producatoare de bere, printre care 11 IMM-uri, care produc 200.000 de hectolitri de bere pe an, si patru fabrici mai mari, care produc peste 200.000 de hectolitri anual.


Monitorul de Cluj - Bere mai scumpa - Intern


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti