Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

In Gherta Mica lipsa banilor intarzie finalizarea unor investitii
Mi 03 nov 2010 15:15:06 +0200


Primaria Gherta Mica
Primaria spera ca inainte de Craciun sa imbunatateasca tensiunea curentului electric

Primaria spera ca inainte de Craciun sa imbunatateasca tensiunea curentului electric
Indiferent de dimensiunea unitatii administrativ teritoriale, problemele la scara mai mica sunt aproape identice. Asa se face ca si la comune primarii si aparatul propriu de specialitate au de rezolvat probleme ce privesc investitiile, cele de natura sociala si nu in ultimul rand cele de natura administrativa.
Recent am trecut prin comuna Gherta Mica, unde l-am gasit la munca pe Vasile Costea – administrator public, fost primar si fost viceprimar al comunei in legislaturile anterioare, un bun cunoscator al activitatilor care se desfasoara pe raza unitatii administrativ-teritoriale. Iata cateva aspecte prezentate de interlocutor.
Canalizarea, o investitie prioritara
Potrivit celor spuse de interlocutor, una din investitiile de maxima importanta locala este realizarea retelei de canalizare. S-a intarziat mult cu inceperea lucrarilor pentru nevirarea la timp a banilor, iar apoi au fost si unele motive de natura obiectiva care au condus la iesirea din termenele de executie. Lungimea totala a retelei stradale este de peste 6,5 kilometri.
Pentru a proteja carosabilul asfaltat, proiectul a fost intocmit prin luarea in seama a acestui amanunt. Reteaua trece pe ambele parti ale soselei fapt ce va permite racordarea gospodariilor fara a fi necesara interventia in carosabil. Termenul de executie a investitiei a fost deja depasit, dar lucrarea este executata in proportie mai mare decat suma alocata platii executantului. Se estimeaza ca lucrarea este realizata in proportie de 40%, in vreme ce plata catre executant s-a facut doar jumatate. Este greu de estimat cat va astepta executantul pana sa primeasca banii ce i se cuvin pe seama decontului de lucrari finalizate. Daca vor fi asigurati banii necesari exista toate motivele de a se spune ca in cursul anului 2011 investitia ar putea fi pusa sub presiune, devenind functionala.
La capitolul probleme rezolvate, Vasile Costea a amintit finalizarea aprovizionarii cu lemne a scolilor si a institutiilor publice. Este in lucru, fapt ce-i face pe alesii locali sa spuna ca este inca o problema rezolvata, imbunatatirea alimentarii cu energie electrica a zonei de Sus. La interventia autoritatilor locale, Electrica a inceput investitia de imbunatatire a tensiunii pe raza comunei. Lucrarea presupune inclusiv montarea unui transformator alaturi de cel existent. Ghertenii si alesii locali spera ca aceasta investitie sa se termine inainte de Craciun, fapt ce ar asigura o calitate crescuta a furnizarii energiei electrice.
Agricultura este un domeniu ce aduce pierdere taranilor
Secretarul Vasile Pop si Ana Nemes ne-au prezentat unele aspecte ce privesc agricultura locala. Oamenii, indiferent de conditii si de productiile obtinute fac eforturi de a cultiva pamantul. Localnici sunt dezamagiti de productiile obtinute in acest an. La cereale paioase este bine daca se obtin productii de 3.000 de kilograme la hectar, in vreme ce in conditiile anului in curs la porumb se vorbeste de productii de 4.000-5.000 kilograme de stiuleti la hectar.
Daca se iau in seama costurile de cultivare a unui hectar cu grau si/sau al unui hectar de cereale paioase, care ajung la peste 2.000 de lei, este lesne de inteles care este eficienta agriculturii locale chiar daca se obtin 60 de bani pe kilogramul de grau panificabil si tot cam atat pe kilogramul de porumb boabe in conditii STAS.


Sursa: Informatia-zilei.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti