Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Un grup de locuitori din Satmarel si-a strigat nemultumirile la Primarie: Satu-Mare
Ma 02 nov 2010 14:48:48 +0200


Primaria Satu-Mare
Satu-Mare: De ani de zile la rand, locuitorii cartierului Satmarel se confrunta cu o mare problema ...

De ani de zile la rand, locuitorii cartierului Satmarel se confrunta cu o mare problema, si anume starea proasta a partii carosabile. Marti, 2 noiembrie 2010, oamenilor “le-a ajuns cutitul la os” si, fara a mai sta pe ganduri, un grup de 35 de locuitori ai acestui cartier s-a prezentat la Primaria municipiului Satu Mare pentru a cere autoritatilor publice locale rezolvarea cat mai urgent cu putinta a necazului lor.
Masini puse pe butuci din cauza gropilor de pe drum
In Satmarel traiesc 600 de familii, iar in Balta Blonda aproximativ 350. Cea mai mare problema a acestor oameni este starea deplorabila a partii carosabile. Vazandu-se cu aceeasi problema de ani de zile, cu masini puse pe butuci din cauza drumului prost, locuitorii din Satmarel au hotarat sa protesteze la Primaria Satu Mare. Fiindca problema nu e a unuia sau a altuia, comunitatea locala din Satmarel a dat dovada de solidaritate, iar marti 35 de oameni il cautau pe primarul Iuliu Ilyes pentru a-i cere explicatii. Grupul revoltat a intrat in holul Primariei satmarene, asteptand primarul sa coboare la discutii. In cele din urma, grupul din Satmarel a fost invitat de viceprimarul Adrian Albu la discutii in sala de sedinte a Consiliului Local. Locuitorii din Satmarel si Balta Blonda au venit cu o solicitare scrisa formulata la adresa edilului municipiului Satu Mare, adresa in care au trecut si o serie de extrase din presa locala, extrase al caror subiect principal il are reabilitarea drumului spre Satmarel. Rodica Necse locuieste de zeci de ani de zile in Satmarel si revoltata ne-a marturisit< “Sunt o femeie bolnava, sunt cardiaca. In Satmarel avem copii si adulti bolnavi, multi fac dializa. Ca sa ajunga un echipaj de la Salvare pana la noi trece mai mult de o ora. Asta in conditiile in care ne aflam la nici 6 kilometri de oras. Traim ca-ntr-un catun, pur si simplu. Oamenii intarzie la locul de munca, elevii nu ajung la timp la scoala. Portarii nu ii mai lasa sa intre la ore pentru ca intarzie. :i copiii nu au nicio vina ca autoritatile locale nu ne asigura conditii decente de trai, adica un drum asfaltat, drept, fara gropi si cratere”.
Autobuzul face 40 de minute din Satu Mare pana-n Satmarel
Petre Pop, un alt locuitor din Satmarel, a intarit cele spuse de Rodica Necse< “Ne-am saturat pana peste cap de acest drum al groazei. Ne este frica sa iesim pe strada cu masina, cu autobuzul ca oricand ne putem imburda in sant si putem pati ceva grav. Sa vina primarul cu masina personala sa incerce macar o saptamana sa faca naveta Satu Mare – Satmarel. In urma cu 15 ani de zile drumul era de piatra, dar era mult mai bine ca acum. Toamna a venit, urmeaza sa vina iarna, sa avem parte de ploi, zapezi, de noroi si gheata. Spre Satmarel circula linia 17 de oras care face 40 de minute la o cursa. Vi se pare ceva normal? Taximetristii ne iau dublu la un drum de Satmarel, care vor sa mearga spre Satmarel, desigur. Pe mine personal patru taximetristi m-au refuzat intr-una din zile. Nu pot sa condamn soferii care nu vor sa vina pe acest drum, ca nu isi permit sa isi repare masinile, nu castiga atata la cursa de Satmarel cat dau pe reparatia masinii”.
Oamenii se intreaba de ce platesc impozite ca la oras
In petitia inaintata marti de locuitorii din Satmarel Primariei municipiului Satu Mare sunt semnalate o parte din nemultumirile oamenilor, si anume faptul ca platesc aceleasi taxe si impozite la buget, fara a avea conditii decente precum utilitatile apa, gaz, canalizare, platesc abonamente la autobuz si bilete ca la oras, insa iarna ingheata in mijloacele de transport in comun distruse din cauza drumului, iar vara inhaleaza un praf greu de suportat. Oamenii sunt nemultumiti si de faptul ca in cartierul lor de zeci de ani de zile nu s-a facut nicio investitie. O alta problema sesizata de acestia se refera la transportul gunoiului menajer, oamenii fiind nevoiti sa isi care sacii cu gunoi in spate la distante mult prea mari, la tomberoanele de colectare a gunoiului. Un alt aspect expus de satmarenii din acest cartier viceprimarului Albu este acela ca, in urma unor lucrari facute la canalizare, drumul si asa distrus a fost decupat, taiat, practic transat, iar dupa lucrari nu s-au mai astupat cretarele, pamantul rezultat din sapaturi fiind pe drum.
Mijloacele de transport pline de elevi au derapat in sant
In urma cu doua saptamani, potrivit locuitorilor din Satmarel, doua autobuze au derapat in sant. Joia trecuta, cursa de la ora 17 si 15 minute a iesit pe motiv ca la cruce, pe drum, s-a rupt osia din spate a mijlocului de transport in comun, tot din cauza craterelor. “Derapeaza autobuzele in sant, suntem socati. Parca autoritatile publice pe care le-am ales ar astepta sa se intample o tragedie pe acest drum al groazei ca sa ia masuri. Chiar trebuie sa moara oameni ca sa se repare drumul? Cat timp s-a lucrat la introducerea apei putea sa se faca un drum ocolitor, sa se toarne pietris pe margine sau sa se faca orice numai sa putem si noi circula fara a fi in pericol. Facem 40 de minute cu viteza intai pana-n Satu Mare. Nici nu e bine sa ne gandim daca ia foc o casa in Satmarel ce se intampla, in cat timp ajung pompierii la noi, ca o autospeciala plina cu apa la un balans se rastoarna. Drumul spre Satmarel e mult mai rau ca drumurile din satele de departe de oras, cum ar di Cuta, Socond sau Stana. Pamantul care se depoziteaza pe marginea drumului opreste circulatia apei de ploaie. Va dati seama cum e la noi spre Satmarel”, a spus reprezentantul locuitorilor din Satmarel in Consiliul Local, Sarkozi Gheorghe.
Raspunsul autoritatilor locale
Viceprimarul Adrian Albu a vorbit cu oamenii explicandu-le ca de fapt cunoaste situatia in care se afla drumul spre Satmarel< “Starea acestui drum nu este nici de ieri nici de azi. In fiecare an pe acest drum s-a facut cate ceva, s-a mai pus piatra, insa niciodata nu au fost bani suficienti pentru a se face o treaba buna de la cap la coada. Este efectuat studiul de fezabilitate si proiectul tehnic, insa avem nevoie de o suma de 200 miliarde de lei vechi, la aceasta valoare ridicandu-se reparatiile. E o suma mare de care nu dispunem”. Supara’i de faptul ca primarul Ilyes le-a promis la finele lui 2009 ca din martie 2010 incep lucrarile la acest drum, oamenii au cerut explicatii la care viceprimarul Adrian Albu le-a oferit urmatorul raspuns< “Banii cu care acest drum urma sa fie reparat erau din credit oricum. Prin hotarare de Guvern a scazut plafonul de procente de indatorare si nu am mai obtinut banii necesari. In iulie din nou a intervenit Guvernul sa scadem cu 25% cheltuielile materiale si a trebuit sa taiem tot. Probabil acum era mai bine daca nu ar fi inceput lucrarile de introducere a apei si canalizarii. Nu putem astupa groapa cu groapa, trebuie sa facem o lucrare buna de la A la Z. Pana la finele anului in curs aveam oricum de gand sa ducem cateva camioane de piatra pe acest drum si cu ajutorul unei freze sa indreptam drumul. Mergem din aproape in aproape, iar dupa cum ati vazut asfaltarea a inceput”.
Apaserv va umple traversarile cu petris si balast pana la finele saptamanii viitoare
La intalnirea cu grupul din Satmarel a luat parte si un reprezentant al Apaserv, inginerul sef Matuz Tiberiu care le-a vorbit celor prezenti despre stadiul lucrarilor, explicandu-le ca traversarile din Satmarel vor fi umplute cu piatra si balast si apoi tasate pana cel tarziu la finele satpamanii viitoare. Viceprimarul Adrian Albu s-a inteles cu reprezentantul locuitorilor cartierului Satmarel ca intr-una din zilele saptamanii viitoare sa organizeze o intalnire la Caminul cultural din Satmarel, intalnire la care sa fie dezbatuta cu lux de amanunte aceasta problema legata de starea proasta a drumului.


Sursa: informatia-zilei.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti