Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

1 aprilie, Ziua pacalelilor
Ma 01 apr 2008 10:15:02 +0300


1 aprilie, Ziua pacalelilor
Obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în apusul Europei, la jumătatea secolului al XVI-lea, din momentul în care sărbătoarea ...

Obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în apusul Europei, la jumătatea secolului al XVI-lea, din momentul în care sărbătoarea Anului Nou s-a mutatde la 1 aprilie la 1 ianuarie. Astfel, un timp, s-a menținut obiceiul ca, la 1 aprilie, să se trimită prietenilor apropiați și rudelor felicitări de Anul Nou.

Istoric
Pe măsura trecerii timpului, felicitările au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii. Atâta timp cât s-au menținut într-o anumită limită, farsele au fost savurate de cei păcăliți. Mai târziu, prin folosirea poștei sau a mass-media, acest gen de distracție a cunoscut o mare extindere, fiind angrenați oameni politici, artiști, scriitori sau jurnaliști. Ziua păcălelilor s-a extins din Europa și pe alte continente. De la popor la popor, această zi poartă diverse nume: astfel, în Franța este denumită "pește de aprilie", denumire păstrată de pe timpul domniei lui Carol al IX-lea, când s-a schimbat data Anului Nou. Datorită faptului că în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăsește semnul zodiacal al Peștilor, francezii i-au dat numele sus menționat. Și în Germania, prima zi a lunii aprilie este considerată o zi a farselor nevinovate. În Spania, celor păcăliți în această zi li se atribuie epitetul de "nătărăi". În Scoția, 1 aprilie este considerată "ziua cucului", această pasăre fiind prima care vestește începutul primăverii. Japonezii consideră această zi drept "ziua păpușilor" sau ziua bucuriei celor mici, cărora le oferă în dar păpuși. Dar, după obiceiul european, nici japonezii, nici scoțienii nu se dau în lături să recurgă și la păcăleli. Cei care s-au săturat de păcălelile clasice recurg la un întreg arsenal de alte posibilități, una mai originală decât alta.

pacaleli_de_1_aprilie_1.jpgZiua păcălelilor, la români
În România, obiceiul ca 1 aprilie să fie o zi a păcălelilor, împrumutat din apusul Europei, s-a încetățenit încă din secolul al XIX-lea. La noi, cel păcălit este numit "bolund" sau "prost" de aprilie. Românii nu au avut nevoie de această zi pentru a se păcăli. Hâtri din fire, au creat un personaj și un joc denumite Păcală, respectiv Păcălici. Păcală a devenit eroul unui film foarte apreciat de copii, bazat pe povestirile lui Ion Creangă, Ioan Slavici sau Petre Ispirescu. Tot Păcală este eroul primului film de desene animate realizat în România, în anul 1920. Păcălici este jocul care ne-a bucurat copilăria. Personajele din pachetul de cărți de joc erau femei și bărbați îmbrăcați în costume tradiționale din diferite țări.

Copiii născuți în această zi vor avea succes...
Tradiția spune că păcălelile trebuie făcute până la ora prânzului. Cele care trec de ora 12.00 vor aduce ghinion păcăliciului. Cei care nu tolerează sau nu gustă cu umor farsele vor avea și ei ghinion. Se mai spune că atunci când o fată frumoasă reușește să te păcălească trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Să te căsătorești la 1 aprilie nu e foarte indicat: bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârșitul vieții. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar face bine să se ferească de jocurile de noroc, care le vor ruina viața.


Sursa : Crisana : 1 Aprilie

Galerie Foto : Poze Oradea


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


1 aprilie, Ziua pacalelilor
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti